Løs tann som voksen

Det å oppleve at en tann er løs kan være urovekkende, spesielt som voksen. Mange tror at løse tenner kun er noe barn opplever når de mister sine melketenner og de permanente tennene tar plass. Men også voksne kan oppleve dette fenomenet, og det finnes flere årsaker til hvorfor det kan skje.

Hvordan blir en tann løs?

Våre tenner er forankret i kjevebenet gjennom tannens rot og omgitt av tannkjøtt. Tenner og tannkjøtt er normalt sterke og sunne strukturer, men også de kan rammes av tilstander som gjør at tennene føles løse.

Forskjell mellom løse tenner hos barn og voksne

Når barn mister sine melketenner er løse tenner en naturlig del av utviklingen. Det er et tegn på at permanente tenner er på vei til å ta deres plass. For voksne er situasjonen annerledes. Tennene bør ikke være løse, og hvis de er det, kan det være et tegn på underliggende problemer.

Årsaker til løs tann som voksen

Det finnes flere årsaker til at en voksen kan oppleve løse tenner:

Tanntap (Periodontitt)
Tanntap er en av de vanligste årsakene til løse tenner hos voksne. Det er en sykdom som påvirker tannkjøttet og benet som holder tennene på plass. Dette er en infeksjon som skader bløtvevet og, hvis ubehandlet, også benet som støtter tennene dine. Hvis tanntapet ikke behandles kan det føre til at tennene blir så løse at de må fjernes eller løsner av seg selv.

Traume eller ulykke
Et slag mot munnen kan føre til at tennene blir løse. Det er viktig å raskt søke tannpleie hvis du har vært utsatt for en ulykke som har påvirket tennene dine.

Erstatning av løse tenner

Hvis en tann er så løs at den ikke kan reddes, finnes det flere alternativer for erstatning. Det er viktig å raskt ta hånd om problemet for å forhindre ytterligere skader og for å gjenopprette funksjonen og estetikken i munnen.

Tannimplantat
Et tannimplantat er en meget effektiv og langvarig løsning for å erstatte en tapt tann. Implantatet fungerer som en kunstig rot, og på toppen monteres det en krone som er den synlige delen av erstatningen.

Tannbro
Hvis omkringliggende tenner er friske og stabile kan en bro være et godt alternativ. En bro bruker de nærliggende tennene som støtte for en eller flere erstatningstenner. De tilgrensende tennene slipes ned noe for å gi plass til broen, som deretter sementeres fast.

Tannprotese
Tannproteser er avtagbare og kan brukes når flere tenner mangler. Det finnes delproteser, som erstatter noen tenner, og helproteser, som brukes når alle tennene i over- eller underkjeven må erstattes.

Ta vare på tennene dine For å unngå problemer med løse tenner er det viktig å:

  • Ivareta din munnhygiene nøye med tannpuss to ganger om dagen og bruk av tanntråd.
  • Besøke tannlegen regelmessig for undersøkelser og rengjøring.
  • Beskytte tennene fra skader, spesielt under sportsaktiviteter.

Vi tar vare på tennene dine

Hvis du opplever at en tann er løs, er det viktig å raskt søke tannpleie. Vi kan hjelpe til med å diagnostisere problemet og foreslå en behandlingsplan. Bestill en time for en undersøkelse slik at vi kan ta vare på tennene dine og sikre at de forblir friske og sterke.