Krone på tann

En tannkrone er en behandling som kan være nødvendig når en tann har blitt alvorlig skadet, for eksempel gjennom karies eller en stor fylling, og ikke lenger kan gjenopprettes med enklere metoder med god prognose. Kronen fungerer som et beskyttende skall som dekker hele tannen for å gjenopprette dens styrke, form og funksjon. Prosessen starter med at tannlegen sliper ned den skadede tannen for å gjøre plass til kronen. Deretter tas et avtrykk som sendes til en tanntekniker som lager kronen, som til slutt sementeres fast på den forberedte tannen.

Krone på tannen

En tannkrone erstatter tannens ytre del og er utformet for å ligne og fungere som en naturlig tann. Det er derfor den kalles “krone”, fordi den sitter øverst på tannen, akkurat som en kongelig krone. Å sette en krone på en tann begynner med at tannlegen vurderer skaden og sliper ned tannen. Deretter tas et nøyaktig avtrykk eller en skanning som brukes til å lage en krone som passer perfekt i munnen og ser ut som en ekte tann.

Materialer på tannkronen

  • Glasskeramikk/Porselen: Dette materialet er svært verdsatt for sin estetikk fordi det etterligner en naturlig tann sitt utseende og gjennomsiktighet. Det er et utmerket valg for deg som vil ha et resultat som ser naturlig og vakkert ut.
  • Oksidkeramikk: Zirconia er en sterk keramisk forbindelse som er ideell for både broer og enkeltkroner. Selv om det ikke gir samme naturlige utseende som glasskeramikk, tilbyr det likevel høy styrke og holdbarhet.
  • Metallkeramikk: Denne typen krone har en indre konstruksjon av metall som er dekket av keramikk eller porselen. Dette gir en sterk og fleksibel krone, men estetikken kan være noe begrenset sammenlignet med helkeramiske alternativer.
  • Metall (Gull/Sølv): Metallkroner er svært holdbare og kan lages tynnere enn mange andre typer. De har en distinkt metallisk farge, noe som kan være mindre estetisk tiltalende for noen.
  • Plastkrone: Selv om plastkroner kan se bra ut, er de mindre slitesterke sammenlignet med andre materialer. De er ofte mer økonomiske og kan være et alternativ for midlertidige løsninger eller der mindre synlighet kreves.

Nyans og form på tannkronen

  • Farge: Tilpasses for å matche de omkringliggende tennenes naturlige farge.
  • Form: Designes for å komplettere tannradens utseende og pasientens bittfunksjon.

Hvem passer en tannkrone for?

En tannkrone er egnet for personer hvis tenner har blitt alvorlig skadet eller svekket. Det kan være omfattende skader fra karies, en tann som trenger gjenoppbygging etter en rotfylling, eller en tann som er sprukket og risikerer ytterligere skade. Kronen beskytter tannen og gjenoppretter dens naturlige funksjon og estetikk.

Slik settes tannkronen på

  • Tannen rengjøres og forberedes ved at skadede overflater slipes ned.
  • Et avtrykk eller en skanning tas og sendes til en tanntekniker.
  • En midlertidig krone kan settes på mens den permanente kronen lages.
  • Når kronen er klar, sementeres den fast på tannen.

Hvor lenge varer en tannkrone?

Levetiden på en tannkrone varierer, men kan være alt fra 5 til 15 år, eller lenger, avhengig av materialet, plasseringen i munnen og pasientens munnhygiene. Regelmessige tannlegebesøk for kontroll og vedlikehold er avgjørende for å forlenge en krones levetid.

Hva skjer hvis jeg ikke setter på en tannkrone?

Det å ikke behandle en skadet tann med en krone kan føre til ytterligere svekkelse og til slutt tap av tannen. Det kan også forårsake problemer med tyggefunksjonen og føre til feilbelastning av andre tenner, noe som kan gi opphav til ytterligere tannproblemer.

Tannkroner for et komplett og fint smil

Det å investere i en tannkrone er en beslutning som ikke bare forbedrer smilet ditt, men også beskytter og styrker en skadet tann. Hvis du tror at en tannkrone kan være riktig løsning for deg, anbefaler vi at du bestiller en time for en konsultasjon for protetikk. Tannlegen din kan gi deg all informasjon du trenger for å ta en velinformert beslutning. Vi ser frem til å hjelpe deg med å oppnå et sunt og strålende smil.