Fjerning av tannstein

Tannstein, som dannes når plakk som ikke fjernes herder på tennene, kan føre til tannkjøttproblemer og tannløsning hvis det ikke behandles. Fjerning av tannstein er en prosess som hjelper til med å holde munnen ren og sunn ved å fjerne harde avleiringer som ikke kan fjernes med bare tannbørsting og tanntråd. Dette forebygger betennelse og fremmer god munnhygiene.

Hva er tannstein?

Tannstein er en herdet form for tannplakk som har blitt mineralisert på tennene. Dette skjer når plakk, som består av bakterier, matrester og andre organiske stoffer, blir liggende på tennene og eksponeres for mineralene i spyttet. Tannstein kan variere i farge fra gul til brun og fester seg sterkt til emaljen, ofte langs tannkjøttkanten.

Hvorfor fjerne tannstein?

Å forstå viktigheten av å fjerne tannstein er avgjørende for å opprettholde god munnhygiene. Her er noen grunner til hvorfor det er viktig å fjerne tannstein og hvilke problemer det kan føre til:

  • Forebygger tannkjøttbetennelse: Tannstein skaper en grobunn for ytterligere plakkoppbygging som kan føre til tannkjøttbetennelse og andre tannkjøttproblemer.
  • Forhindrer dårlig ånde: Tannstein og bakteriene den inneholder kan forårsake dårlig ånde. Ved å fjerne tannstein forbedres generell munnhygiene og ånden.
  • Forhindrer tannløsning: Ubehandlet tannstein kan i verste fall føre til periodontitt, noe som kan resultere i tap av tenner.

Hvordan fjerner tannlegen tannstein fra tennene?

En tannlege fjerner tannstein ved bruk av spesialverktøy som ultralyd og spesielle instrumenter. Ultralyd bryter opp tannstein med vibrasjoner, spesielt langs tannkjøttkanten og under tannkjøttslommene, mens instrumentene brukes for å skrape bort eventuelle resterende tannsteinsavleiringer og jevne ut tannoverflaten. Prosessen avsluttes ofte med polering for å gjøre tennene glatte og redusere risikoen for ny plakkdannelse.

Hvordan unngå tannstein

For å unngå tannsteinsdannelse og opprettholde god munnhygiene, er det noen ting du bør tenke på:

  • Regelmessig tannbørsting og bruk av tanntråd: Børst tennene minst to ganger om dagen med myke bevegelser for effektivt å fjerne plakk uten å skade tannkjøttet. Bruk tanntråd daglig for å rengjøre mellom tennene der børsten ikke når, noe som reduserer plakkdannelse og risikoen for tannstein.
  • Bruk tannkrem med fluor: Fluor styrker emaljen og hjelper til med å motvirke karies ved å gjøre tennene mer motstandsdyktige mot syreangrep fra bakterier i plakk. Det remineraliserer også tidligere skadede områder av emaljen og forhindrer dermed plakkdannelse.
  • Munnskyll: Et antibakterielt munnskyll kan redusere bakteriene i munnen og dermed redusere plakkdannelse. Bruk munnskyll som et supplement til børsting og tanntråd for en ekstra beskyttelse mot plakk og tannstein.

Individuell vurdering for tannlegebesøk

Besøk hos tannlege og profesjonell rengjøring av en tannpleier er viktig for din munnhygiene. Hyppigheten av disse besøkene kan variere avhengig av individets spesifikke behov og munnhelsens status. Mens noen kan ha nytte av å besøke tannlegen to ganger i året, kan andre anbefales lengre eller kortere intervaller. Det er derfor best å følge anbefalingene fra tannlegen din etter en individuell vurdering. Disse besøkene inkluderer ikke bare rengjøring for å fjerne plakk og tannstein, men også kontroller for å oppdage og behandle eventuelle tidlige tegn på tannkjøttproblemer eller karies.

Fjerning av tannstein hos Oral Care

Hos Oral Care utføres fjerning av tannstein av våre kvalifiserte tannleger og tannpleiere, som bruker moderne metoder og utstyr for å sikre optimale resultater. Kontakt oss i dag for å bestille time for generell tannpleie og fjerning av tannstein, og ta et skritt mot en sunnere munn.