Fjerne visdomstann

Det å fjerne en visdomstann er en vanlig prosedyre, men den kan variere avhengig av tannens posisjon og tilstand. Generelt innebærer operasjonen at tannlegen gjør et snitt i tannkjøttet for å få tilgang til og fjerne tannen, noen ganger i deler hvis den er vanskelig å fjerne i ett stykke.

Visdomstenner

Visdomstenner, eller tredje molarer, er de siste permanente tennene som bryter frem i munnen, vanligvis mellom 17 og 25 års alder. Disse tennene kan forårsake problemer hvis de ikke har nok plass til å vokse, noe som kan føre til smerte, infeksjon og andre problemer.

Symptomer som tyder på problemer med visdomstenner

  • Smerte og ubehag: Ofte det første og mest åpenbare tegnet.
  • Hevelse og rødhet: Kan forekomme i tannkjøttet rundt den påvirkede tannen.
  • Vanskeligheter med å åpne munnen: Kan oppstå hvis betennelsen er omfattende.

De vanligste visdomstennene som fjernes

De nedre visdomstennene er ofte de som må fjernes siden de vanligvis har mindre plass til å vokse. Dette kan føre til at tannen vokser skjevt eller blir klemt, noe som kan forårsake smerte og andre komplikasjoner.

Tannhelse støtte og bidrag

Visdomstannoperasjon kan dekkes av offentlig tannhelsestøtte avhengig av pasientens alder og spesifikke tannhelsebehov.

Vurdering før operasjon av visdomstann

Før beslutning om å fjerne en visdomstann tas, utføres en grundig undersøkelse inkludert røntgen for å vurdere tannens posisjon og helse. Tannlegen vurderer også eventuelle risikoer og fordeler med inngrepet.

Grunner til å fjerne visdomstenner

  • Plassmangel: Utilstrekkelig plass for at visdomstenner skal kunne vokse frem på en korrekt måte.
  • Infeksjon: Gjentatte infeksjoner eller betennelser forårsaket av delvis frembrutte tenner som er vanskelige å rengjøre.
  • Påvirkning på andre tenner: Visdomstenner som presser på nærliggende tenner og forårsaker smerte eller ubehag.

Hvordan operasjonen foregår

  1. Før operasjonen: Hvis du skal få bedøvelse og beroligende midler, er det bra å unngå å spise og drikke timene før inngrepet. Ellers kan det være bra å ha spist noe før.
  2. Forberedelse: Tannlegen rengjør området og bruker lokalbedøvelse.
  3. Snitt i tannkjøttet: For å eksponere tannen og kjevebenet.
  4. Fjerning av tannen og benet: Tannen kan trenge å deles for å lettere kunne fjernes. Ben kan også trenge å fjernes for å få tilgang til tannen.
  5. Rett etter operasjonen: Hvile resten av dagen og unngå hard mat eller intens fysisk aktivitet for å lette helbredelsen. Skyll munnen forsiktig med klorhexidinløsning for å redusere infeksjonsrisikoen, og puss tennene som vanlig, men unngå det opererte området de første dagene.
  6. Gjenoppretting: Ved lettere inngrep kan du ofte gjenoppta normale aktiviteter etter noen dager. For mer komplekse operasjoner kan det innebære flere dagers hvile.
  7. Håndtering av smerte og hevelse: Bruk anbefalt smertelindring. Du kan påføre kulde mot kinnet for å lindre hevelse i begynnelsen.
  8. Oppfølging: Følg opp med din tannlege for å kontrollere helbredelsessprosessen og håndtere eventuelle komplikasjoner.

Akutt tannbehandling for problemer med visdomstenner

Vi forstår at smerte fra en visdomstann kan være intens og påvirke deg betydelig. Vi tilbyr akutt tannbehandling for situasjoner som krever umiddelbar oppmerksomhet, som alvorlige infeksjoner eller akutt smerte fra en visdomstann. Hos oss får du en time innen 24 timer.

Vi tilbyr profesjonell hjelp og sørger for at du får den behandlingen du trenger for å vende tilbake til en smertefri hverdag. Hvis du opplever problemer eller smerte fra dine visdomstenner, bestill en time for en undersøkelse av dine visdomstenner.