Tannbleking

Det å ha et hvitt og strålende smil er noe mange av oss streber etter. Det påvirker ikke bare hvordan vi ser oss selv, men også hvordan andre oppfatter oss. Et smil kan lyse opp et rom og gi et varig inntrykk. Men over tid kan tennene våre miste sin hvite glans. Årsakene varierer fra mat og drikke til tobakksbruk og naturlig aldring. Heldigvis finnes det måter å gjenopprette dette strålende smilet på, og tannbleking er en av de mest populære metodene.

Hvorfor bleke tennene?

Når vi blir eldre eller utsettes for ulike fargestoffer fra kosten vår, som kaffe, te og rødvin, eller fra tobakksbruk, kan tennene våre begynne å vise tegn på misfarging. Disse ytre misfargingene kan ofte behandles med tannbleking. Tannbleking handler ikke bare om estetikk; det handler også om å gjenopprette selvtilliten som følger med et vakkert smil.

Hvordan fungerer bleking?

Tannen er bygget opp av flere lag, med emaljen som det ytterste beskyttende laget. Under emaljen finnes dentinet, som kan mørkne over tid. Når vi bleker tennene, trenger blekegelen gjennom emaljen og bryter ned de misfargede stoffene i tannen, noe som gjør dem fargeløse og gir tennene en hvitere nyanse. Denne prosessen er skånsom, men effektiv, og kan utføres både hjemme og på klinikk.

Tannbleking – slik foregår behandlingen

  • På klinikk: Behandlingen tar omtrent en time og involverer påføring av blekegel på tennene, fulgt av aktivering med en UV-lampe for raske resultater.
  • Hjemme: Du får en plastskinne og blekegel som du bruker over natten. Behandlingens lengde varierer avhengig av tennenes opprinnelige tilstand.

Hvilken tannblekingsmetode passer meg?

Valget mellom hjemmebleking og behandling på klinikk avhenger av dine personlige preferanser, din tidsplan og spesifikke tannpleiekrav. Rådfør deg med tannlegen din for å få en behandlingsplan som passer deg best.

Hvilke misfarginger kan blekes bort?

Ytre misfarginger forårsaket av mat, drikke og tobakk kan ofte blekes bort effektivt. Indre misfarginger, som de fra medisinering eller fluorose, kan være vanskeligere å behandle og krever noen ganger andre metoder som skallfasader eller kroner.

Hvem kan bleke tennene?

Det er viktig å ha god munnhygiene og at eventuelle hull er reparert før du starter en tannblekingsprosess. Det anbefales ikke å bleke tennene hvis du er gravid, ammer, røyker eller snuser.

Å tenke på ved tannbleking

  • Unngå mat og drikke som kan misfarge tennene under og etter behandlingen.
  • Rådfør deg med tannlegen din for å vurdere om du er egnet for behandlingen.
  • Ikke forvent at fyllinger eller kroner skal endre farge; disse kan trenge å byttes ut for å matche de blekede tennene.

Estetisk tannpleie

Tannbleking regnes som en del av den estetiske tannpleien, hvor kostnaden vanligvis ikke dekkes av det offentlige tannhelseprogrammet, men det kan finnes muligheter for økonomisk støtte avhengig av dine forutsetninger.

Tannbleking hos Oral Care

Hos Oral Care vet vi hvor mye et smil kan bety. Det handler ikke bare om å se bra ut, men også om å føle seg bra. Derfor tilbyr vi tannbleking både hjemme og på klinikken, tilpasset etter hva som passer deg best. Vi er her for å hjelpe deg å forstå dine alternativer og velge den veien som leder til det strålende smilet du fortjener. Bestill tannbleking på din nærmeste Oral Care-klinikk, og la oss sammen gjøre smilet ditt enda lysere.