Hvite tenner

Ønsker du hvite tenner? Vi vet at et vakkert smil kan spille en stor rolle for ditt velvære og selvtillit. Men hva kreves for å få hvite tenner, og hvilke behandlingsalternativer finnes tilgjengelige? Hos oss er du i trygge hender for å ta det første steget mot et strålende og sunt smil.

Tannfargen varierer

Tennenes naturlige farge varierer fra person til person. Fargen på tennene bestemmes av både emaljen, som er det ytterste harde laget, og dentinet, det underliggende laget. Emaljens tykkelse og densitet påvirker hvor lys eller mørk tannens farge fremstår, og siden emaljen er noe gjennomsiktig, spiller også dentinets farge en rolle. Med tiden kan emaljen utsettes for slitasje, noe som gjør dentinet mer synlig, og tennene kan dermed se mørkere eller mer gulaktige ut.

For å gjøre misfargede tenner hvitere kan de blekes med hjelp av kjemikalier som trenger inn i emaljen og reagerer med de organiske molekylene som forårsaker misfarging i dentinet. Gjennom denne kjemiske reaksjonen brytes de mørke pigmentene ned, noe som resulterer i en lysere farge på tannen.

Misfargede tenner

Misfarging av tennene kan skyldes flere forskjellige faktorer. Ytre misfarginger kan forårsakes av mat og drikke som kaffe, te og rødvin. Også røyking og bruk av snus er vanlige årsaker. Indre misfarginger kan oppstå fra medisiner, traumer på tannen eller aldersrelaterte endringer.

Forebygge misfarginger

Det er flere skritt du kan ta for å forebygge misfarginger på tennene:

  • God munnhygiene: Regelmessig børsting med fluortannkrem og bruk av tanntråd.
  • Unngå misfargende mat og drikke: Om mulig, unngå eller reduser inntaket av mat og drikke som kan misfarge tennene.
  • Røykestopp: Å slutte å røyke eller bruke snus kan ha en stor positiv effekt på fargen av tennene dine.
  • Regelmessige tannlegebesøk: Profesjonell rengjøring kan fjerne ytre misfarginger.

Behandling for hvitere tenner

  • Tannbleking hjemme: Prosessen starter med å ta et avtrykk av tennene dine for å lage skinner som passer perfekt for både over- og underkjeven. I disse skinnene påfører du deretter en blekegel som følger med. Du kan velge å bruke skinnene om natten for optimalt resultat, selv om noen foretrekker å ha dem på dagtid. Resultatene begynner vanligvis å vises etter 3–8 dager eller netter med bruk.
  • Tannbleking på klinikk: Denne metoden utføres direkte av en tannlege som påfører en blekegel på tennene dine og deretter aktiverer gelen med UV-lys. Behandlingen tar vanligvis omkring en time og gir raske, effektive resultater.
  • Tannpleier: Hvis misfargingen for eksempel skyldes tannstein, kan en rengjøring hos tannpleier hjelpe, avhengig av hva årsaken er til misfargingen og hvor den er lokalisert.
  • Kroner eller skallfasader: For tenner som er permanent misfargede, der tannbleking ikke er tilstrekkelig effektivt, kan kroner eller skallfasader være en passende løsning. Disse metodene dekker den opprinnelige tannen og gir en helt ny, hvit overflate.

Kan jeg få hvite tenner?

De fleste mennesker kan få hvitere tenner, men resultatene kan variere avhengig av individets spesifikke forhold og tannhelse. Det er viktig å konsultere en tannlege for å vurdere hvilken metode som er tryggest og mest effektiv for deg.

Hvite tenner med Oral Care

Ønsker du et hvitere smil? Vi har behandlinger for misfargede eller skadede tenner og kan tilby tannbleking både på klinikk og hjemme, avhengig av ditt behov og ønske.