Smerter i tannkjøttet

Det å ha vondt i tannkjøttet er ikke bare ubehagelig, men kan også være et tegn på at noe ikke er som det skal. Det kan vise seg som ømhet, hevelse, rødhet eller blødning når du pusser tenner eller bruker tanntråd. Noen ganger kan det også være knyttet til en dårlig smak i munnen eller vedvarende dårlig ånde. Det er et vanlig problem som kan ha flere forskjellige årsaker, og det er viktig at det blir håndtert raskt.

Hvordan føles smerte i tannkjøttet?

Smerte i tannkjøttet kan manifestere seg på forskjellige måter:

  • Rødhet og hevelse i tannkjøttet
  • Blødning ved tannbørsting eller bruk av tanntråd
  • Ømhet eller smerte når du spiser eller rører ved området
  • Vedvarende dårlig ånde eller en dårlig smak i munnen

Hva kan jeg gjøre selv?

Det er noen tiltak du kan ta hjemme for å lindre smerten:

  • Opprettholde god munnhygiene ved nøye tannbørsting og bruk av tanntråd
  • Bruk en myk tannbørste og vær forsiktig for å ikke irritere tannkjøttet ytterligere
  • Bruk munnskyll for å redusere hevelse og dempe eventuelle infeksjoner
  • Unngå tobakksprodukter og matvarer som kan irritere tannkjøttet

Når bør jeg søke tannbehandling?

Hvis du opplever vedvarende smerte, om smerten forverres, eller hvis du merker andre symptomer som bekymrer deg, er det viktig å bestille en time for undersøkelse. Spesielt hvis du opplever:

  • Alvorlig smerte som ikke lindres av hjemmebehandling
  • Utbredt rødhet og hevelse i tannkjøttet
  • Blødning som ikke stopper
  • Symptomer som påvirker din evne til å spise eller snakke

Hva kan smerten i tannkjøttet skyldes og hvordan kan det behandles?

Smerte i tannkjøttet kan være et forstyrrende og noen ganger alvorlig symptom som må behandles på riktig måte.

Gingivitt

Det tidligste stadiet av tannkjøttsykdom, oppstår ofte på grunn av plakkbygging. Hvis det ikke fjernes, kan det føre til tannstein, rødhet, hevelse og blødning i tannkjøttet.

Behandling: God munnhygiene hjemme, inkludert tannbørsting, tanntråd og eventuelt munnskyll, er nødvendig for å forebygge tilbakefall. Rengjøring kan gjøres hos tannlege eller tannpleier for å fjerne plakk og tannstein.

Periodontitt

En alvorlig tannkjøttssykdom som er en konsekvens av ubehandlet gingivitt, hvor tannkjøttet og de støttende benstrukturene blir betente og skadet. Det resulterer i dypere tannkjøttslommer og kan føre til at tennene løsner.

Behandling: Mens gingivitt ofte kan håndteres gjennom forbedret egenpleie, krever periodontitt rensing og støttebehandling av kvalifisert tannhelsepersonell for å håndtere tilstanden effektivt. Ved å opprettholde god egenpleie og regelmessige oppfølgninger hos tannpleier eller tannlege, kan man forhindre at sykdommen forverres.

Tanninfeksjoner

Infeksjoner i tannens indre kan oppstå på grunn av karies eller sprukne tenner. Bakteriene kan forårsake betennelse, smerte og hevelse.

Behandling: Rotfylling for å fjerne infisert vev kan være nødvendig, muligens sammen med antibiotika. I noen tilfellerkan det være nødvendig å trekke tannen.

Irritasjon fra proteser eller tannregulering

Feiljusterte proteser eller tannregulering kan gnage mot tannkjøttet og forårsake irritasjon eller sår.

Behandling: Justering av proteser og bruk av voks for tannregulering kan redusere irritasjonen. Regelmessige besøk hos tannlegen er viktige for justering og oppfølging.

Kontakt Dental Care

Smerte i tannkjøttet er ikke noe du bør leve med. Det kan være et tegn på at noe må behandles for å forhindre ytterligere problemer. Kontakt oss i dag ved å ringe eller bestille time hos din nærmeste Dental Care-klinikk for allmenn tannbehandling.