Jeg har mistet en tann, men har roten igjen – Hva skal jeg gjøre?

Det å miste en del av en tann mens roten fortsatt sitter igjen i kjeven kan være både skremmende og smertefullt. Dette kan skje som følge av en ulykke, og det er viktig å raskt søke tannlegehjelp for å unngå ytterligere komplikasjoner og for best mulig å kunne redde den gjenværende delen av tannen eller forberede for erstatning.

Utslått eller skadet tann

Et kraftig slag mot munnen kan føre til at tannen løsner. Når en tann er delvis utslått eller skadet, kan du oppleve flere symptomer:

  • Smerte: Roten kan være utsatt eller skadet, noe som kan forårsake intens smerte.
  • Blødning: Området rundt den skadede tannen kan blø, spesielt hvis tannkjøttet også er skadet.
  • Hevelse: Tannkjøttet rundt den skadede tannen kan hovne opp og bli ømt.

Hva skal jeg gjøre?

  1. Akutthjelp: Besøk tannlegen umiddelbart. Først handler det om å lindre smerten og forhindre ytterligere skader eller infeksjoner. Hvis hele tannen er utslått, legg tannen i melk eller i munnen til du kommer til tannlegen.
  2. Røntgenundersøkelse: For å sikre at roten er helt intakt og for å vurdere eventuelle skader på beinet og de omkringliggende vevene.
  3. Reparasjon eller erstatning: Hvis roten er frisk og stabil, kan tannlegen foreslå å bygge opp den eksisterende tannen med en ny krone eller bruke andre gjenopprettende metoder. Hvis tannen er for skadet til å reddes, kan alternative erstatningsmetoder som implantat eller protese diskuteres.

Kan man sette tilbake en brukket tann?

En tann som er brukket ved roten kan ikke settes tilbake. Behandlingen fokuserer på å bevare eller erstatte det som er igjen av tannen for å sikre at du får tilbake både funksjon og utseende på tannen.

Hvis tannen må erstattes

Hvis tannen er så skadet at den må erstattes og roten ikke kan brukes, kan følgende alternativer være passende:

  • Tannbro: Sammen med nabotennene som støtte kan en bro erstatte den tapte tannen.
  • Tannimplantat: Et tannimplantat kan erstatte både tannkronen og roten, noe som gir en permanent og stabil løsning.
  • Tannprotese: En tannprotese kan være avtagbar eller fast og brukes til å erstatte en eller flere manglende tenner.

Hvis skaden på tannen er liten og roten kan brukes, kan følgende alternativer vurderes:

  • Sliping: Hvis skaden er liten, kan sliping av tannen være tilstrekkelig.
  • Fylling: Avhengig av skaden kan enten tannen eller roten behandles med fyllmateriale.
  • Tannkrone: En krone omslutter den gjenværende delen av tannen og gjenoppretter dens naturlige form, funksjon og utseende, og beskytter den mot ytterligere skader.
  • Skallfasade: Denne tynne restaureringen påføres den fremre overflaten av tannen for å forbedre estetikken uten å kompromittere tannens struktur.

Vi gjenoppretter din tann

Vi forstår viktigheten av å ha en fullstendig og frisk tannrekke, og vårt mål er å gjenopprette tannen din til dens opprinnelige funksjon og utseende. Hvis du eller noen i familien din har opplevd en tannulykke hvor bare roten er igjen, bestill en akuttime hos oss og få en time innen 24 timer. Vårt team av erfarne tannleger er klare til å gi deg den pleien du trenger for å få tilbake smilet ditt.